Ingebruikname zonnedak Samen Zon in Heeg

Op donderdag 13 april wordt het eerste zonnedak van Samen Zon in Heeg op feestelijke wijze in gebruik genomen. Wethouder Mirjam Bakker en duurzaamheidsorakel Bouwe de Boer verrichten de openingshandeling van het eerste zonnedak op basis van de Postcoderoosregeling in Sudwest Fryslân. Een twintigtal huishoudens en ondernemers hebben samen geïnvesteerd in 240 zonnepanelen op 2 daken van watersportbedrijf Ottenhome. In deze Postcoderoosregeling krijgen de participanten vijftien jaar lang hun energiebelasting terug van de overheid.

“Na anderhalf jaar voorbereiding en uitvoering is het eindelijk zover”; voorzitter Anton van Wijk van coöperatie Duurzaam Heeg is opgelucht en tevreden over het eindresultaat. “Lange tijd waren we de eerste coöperatie met een zonnedak in de Postcoderoosregeling in Fryslan, echter toen de kabel in de grond moest, kwamen er toch nog wat verrassingen uit de hoge hoed. We hebben veel moeten uitzoeken, maar dankzij ondersteuning vanuit de Energiewerkplaats, zijn we erin geslaagd.”

Omdat er meer animo voor de zonnepanelen is, is het tweede zonnedakproject al in de maak. En hoe kan het ook anders in Heeg, wederom op het dak van een watersportbedrijf. Hoora Watersport, waar onder andere elektrische boten worden gebouwd, heeft haar dak op het zuiden beschikbaar gesteld.