Zonnepanelen zijn minimaal 17% goedkoper dan grijze stroom

Zonnepanelen zijn minimaal 17% goedkoper dan stroom van een energieleverancier. Consumenten kunnen dus flink besparen als zij kiezen voor zonnepanelen. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu dat vanmorgen is gepresenteerd bij VARA’s ‘Vroege Vogels’.

Kostenbesparing tot 28%
Wie nu panelen aanschaft, betaalt omgerekend maximaal 19 cent per kWh, blijkt uit het onderzoek. Dat is 3,5 cent per kWh minder dan de prijs die energieleveranciers rekenen – een financieel voordeel van 17%. De prijs van 19 cent is conservatief berekend. Met een realistische berekening kost stroom via zonnepanelen nog maar 16 cent per kWh. Dit is 28% goedkoper dan stroom van de energieleverancier. Voor een gemiddeld huishouden scheelt zonne-energie jaarlijks 157 euro.
Olof van der Gaag van Natuur & Milieu: ‘Zonnepanelen waren al lang goed voor het milieu. Ze zijn nu voor het eerst zo goed voor je eigen portemonnee. Mooi nieuws voor consument en klimaat’.
Natuur & Milieu heeft de investering in zonnepanelen ook vergeleken met de rente op een spaarrekening. Het financiële rendement van zonnepanelen is jaarlijks 13% terwijl een spaarrekening hoogstens 5% per jaar oplevert. ‘Het is dus een stuk aantrekkelijker om je spaargeld op je dak dan op de bank te zetten.’ aldus Olof van der Gaag
Het volledige onderzoek over de financiële besparing door zonnepanelen is hier te vinden.