Nieuwe windmolen komt Fryslân niet in

De door een groep jonge technici ontwikkelde EAZ Twaalf-windmolen verovert Groningen, maar de vijftien meter hoge molen komt Fryslân niet in.

Volgens de verordening Romte 2014 van de provincie mogen er geen nieuwe kleine windturbines in landelijk gebied worden gebouwd. Een uitzondering geldt voor vernieuwende proefmolens met een verticale as. Een innovatie met een horizontale as mag ook, mits de molen geen twee of drie wieken heeft. De EZA Twaalf, met een horizontale as en drie wieken, valt hier dus buiten. Om dit type windturbine toe te kunnen staan, moet de provincie nieuw beleid vaststellen.

De enige uitzondering wordt gemaakt voor de paar gemeenten waar nog oudere bestemmingsplannen zijn, met wat ruimere mogelijkheden voor windmolens. Mochten in die gemeenten aanvragen komen die de gemeente honoreert, dan grijpt de provincie niet in, aldus een woordvoerder. Provinciale Staten hebben ook geen plannen dergelijke ontwikkelingen tegen te gaan.

Alleen Groningen
Voor de groep oud-studenten van de Universiteit Twente die de molen ontwikkelde, is het Friese beleid reden om zich voorlopig volledig op Groningen te richten. ,,We kregen een aantal aanvragen uit Fryslân voor de molen”, vertelt Sjouke Ritsema van EAZ. ,,Maar we merkten al snel dat we bij de aanvraag van vergunningen nul op het rekest kregen. De provincie staat er niet achter en windenergie heeft op dit moment geen positief imago.”

EAZTwaalf-windmolen