Groei duurzame energie in EU, Nederland loopt ver achter

De EU-lidstaten hebben gemiddeld bijna 15% duurzame energie in de mix. Nederland loopt ver achter, alleen Malta en Luxemburg presteren slechter, dat blijkt uit een rapport van het Europees Milieuagentschap (EMA).

Het aandeel van duurzame energie in de EU was in 2013 14.9% (bruto finaal energieverbruik). Daarmee ligt de EU voor op schema om haar 2020-doelstelling van 20% te bereiken. Volgens de Hernieuwbare Energie Richtlijn zou de EU in 2013 op 12% moeten liggen, dat staat in het rapport Renewable Energy in Europe dat gisteren door de EMA werd gepubliceerd.

Nederland viezerik
Maar de verschillen tussen de lidstaten zijn enorm. Zweden, Letland, Finland en Oostenrijk haalden een aandeel van meer dan 33%. Aan het andere eind van het spectrum liggen Nederland, Groot-Brittannië, Malta en Luxemburg met minder dan 5%. Nederland zat in 2013 op 4.5%.

duurzame-energy-eu-landen

De Europese economie uit de slop trekken
‘Duurzame energie is snel een van Europa’s succesverhalen aan het worden’, zei Hans Bruyninckx, directeur van het EMA. ‘We kunnen zelfs nog verder gaan, als we innovatie op dit gebied ondersteunen, zou het een belangrijke motor van de Europese economie kunnen worden, dan dringen we emissies terug terwijl we banen creëren’.

Positief effect op de uitstoot broeikasgassen
De voorspoedige Europese groei van duurzame energie draagt bij aan het terugdringen van de broeikasgassen. Zonder de toename van duurzame bronnen sinds 2005, zouden 7% meer broeikasgassen zijn uitgestoten in 2012. Er werd 326 Mton CO2 uitstoot vermeden in 2012 en 388 Mton in 2013.

Zeker stellen energievoorziening
De overstap naar hernieuwbaar draagt ook bij aan energieveiligheid. Weer gerekend vanaf 2005 zou er zonder duurzame bronnen 7% meer fossiele brandstoffen zijn verbruikt. De grootste verliezer is kolenstook, 13% werd vervangen door duurzaam, voor gas is dat 7%.

Share