Heeg is één van de vier Friese dorpen waar eind deze maand de campagne Ho! Net yn ‘e Kliko! start.
Net als in Eastermar, Gytsjerk en Oentsjerk wil het hele dorp zorgen voor 25 procent minder restafval in de grijze kliko. De dorpen willen dit bereiken door onder andere hun afval beter gescheiden weg te gooien. Op 29 augustus (Eastermar), 5 (Heeg) en 18 september (Gytsjerk en Oentsjerk) start de campagne met een verrassingsact waaruit zal blijken dat je ook hele andere dingen met kliko’s kunt doen dan ze vullen met afval.
Dorpsbewoners laten zien dat ze meedoen door de campagne-sticker Ho! Net yn ‘e Kliko! op hun kliko te plakken. In het komende campagnejaar maakt iedereen met een sticker op zijn/haar kliko kans op een bijdrage van het campagneteam aan de afvalstoffenheffing.
Een groot aantal mensen scheidt het afval al heel goed maar toch blijkt uit onderzoek dat in de grijze kliko’s nog van alles zit dat er niet in thuis hoort. Hierdoor kunnen die grondstoffen niet meer gerecycled worden en worden ze verbrand. Zonde van de grondstoffen en zonde van het geld, vinden de initiatiefnemers!
Het overgrote deel van het verkeerd weggegooide afval bestaat uit groenafval (GFT) en papier. Daarnaast gaat het om textiel, elektrische apparaten, Klein Chemisch Afval en verpakkingsglas. In het komende jaar gaan de dorpen de uitdaging aan om deze zes soorten afval niet meer in de grijze kliko te gooien. Voor deze soorten afval geldt voortaan: Ho! Net yn’e Kliko!
Plastic, metaal en drinkkartons mogen de dorpsbewoners wél in de grijze kliko doen, want die worden achteraf door afvalverwerker Omrin uit het afval gehaald.
Alle dorpsbewoners krijgen een brief over de campagne, informatie over de zes verschillende soorten afval en een dorpsplattegrond waarop staat aangegeven waar de verschillende soorten afval in het dorp kunnen worden weggegooid. In de maanden daarna volgt nog veel meer informatie via dorpskranten, nieuwsbrieven en posters.
De betrokken gemeenten Súdwest-Fryslân en Tytsjerksteradiel hebben op verzoek van de dorpen in het voorjaar een nulmeting gedaan. Omgerekend varieert het gemiddeld aantal kilo’s restafval per persoon per jaar in de vier dorpen van 195,5 tot 198,7 kilo. Na het campagnejaar zullen de gemeenten een eindmeting doen. De initiatiefnemers hopen dan in alle dorpen 25 procent minder afval in de grijze kliko’s aan te treffen.
De vier dorpen werken in de campagne samen met het Netwerk Duurzame Dorpen. De campagne is mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân en loopt door tot en met juli 2016.