Solarfreezer geen gas nodig voor verwarmen huis

Met de Solarfreezer is er geen gas meer nodig om je huis te verwarmen. Dit revolutionaire ontwerp van Floris en Roderick Wolters won afgelopen week de Jan Terlouw Innovatieprijs. De broers zijn op zoek naar financiering voor een wereldwijde uitrol van hun product.

Hoe werkt de SolarFreezer
De Solar Freezer werkt volgens het principe van een koelkast: er wordt warmte onttrokken aan de binnenkant waardoor de achterkant warm wordt. De zogenoemde ‘warmtebuffer’, een grote zak water, kan met een speciale warmtepomp tot -15 graden afgekoeld worden. Daarbij komt genoeg warmte vrij om een huis of bedrijfspand te verwarmen. Het ijs in de warmtebuffer wordt weer ontdooid met behulp van zonnecollectoren. Het systeem maakt gebruik van het principe dat de er bij de transitie van water naar ijs ontzettend veel energie vrij komt. Jan Terlouw reikte op maandag 6 oktober tijdens het GreenTech Congres in Arnhem de jury prijs uit.

Het ontwerp van is klaar en de eerste proefopstelling is gebouwd in een huis in de Achterhoek. Het systeem werkt helemaal naar behoren en kende zelfs geen kinderziekten. De broers zijn nu op zoek naar financiering om de SolarFreezer in productie te kunnen nemen. Check hun Facebook-pagina

Bekijk hier de film van Solar Solutions Worldwide, winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2014.