Slimme thermostaat niet altijd slim

De slimme thermostaat blijkt minder slim dan gedacht. Die conclusie trekt VARA Kassa. De slimme thermostaten zoals Nest zijn meestal nog niet gekoppeld aan de slimme meter. En dus weet de consumenten vaak niet precies hoeveel elektriciteit en gas hij of zij verbruikt.

Toon (van Eneco) maakt het gebruik wel inzichtelijk. Met Toon kun je precies zien voor hoeveel energie je per maand betaald – en of je méér of minder energie verbruikt. De populaire Nest (Essent) geeft een indicatie van het warmteverbruik.

NLE biedt sinds kort de Anna-app aan. Die is gekoppeld aan de slimme meter en maakt op die manier je energieverbruik inzichtelijk via een verbruikmanager in een app. Maar ook deze app is nog niet gekoppeld aan de slimme thermostaat.

Tegenover de besparing staan ook hogere kosten voor de aanschaf van de thermostaat. Nest krijgt men bij een vijfjaarscontract bij Essent (of voor 49 euro bij een driejaarscontract). Je kunt dan vijf jaar lang niet overstappen. Daardoor loop je vier keer de overstapbonus van een andere energieleverancier mis. Die bonus bedraagt gemiddeld 213 euro per jaar.