Aardbeien telen

Heb je aardbeienstekjes gehaald bij de dorpstuin? Hier lees je hoe je ze in de tuin kunt zetten.

Zon en water

Aardbeienplantjes houden van zon en water. Om mooie aardbeien te maken hebben ze veel water nodig en om te rijpen veel zon. Let op: in de winter moeten ze niet te nat staan want dan kunnen ze verrotten.

Stro

Om te voorkomen dat aardbeien beschimmelen omdat de vochtige aarde te vochtig is, kun je in juni stro tussen de planten leggen. Stro tussen de planten  helpt ook onkruid te voorkomen, houdt slakken (enigszins) tegen. In de winter sterft de plant af — geen paniek in het voorjaar komt hij terug — maar dan beschermt het stro de wortels tegen vorst.

Hoe verzorg ik de stekjes?

Een aardbeiplant gaat meerdere jaren mee. Stekjes van aardbeiplantjes geven het eerste jaar nog niet zo veel aardbeien en ook zijn de aardbeien nog wat klein. Maar als je ze uitdunt kun je de aardbeien beter laten groeien: laat aan elke tak drie vruchten zitten.

Zelf stekjes maken?

De stekjes hebben we gemaakt van uitlopers van de plant. Deze uitlopers moet je ieder jaar weghalen zodat alle energie naar de grote plant blijft gaan.

Pas in het tweede en derde jaar oogst je de meeste aardbeien van je aardbeienplant. Daarna geeft hij minder aardbeien. Je kunt dan zelf weer nieuwe aanbeiplanten maken door stekjes maken van de uitlopers. Knip in augustus de uitlopers van de oudere planten af en zet ze in de grond voor het volgende jaar.

Share