Nederland moet zonnecel anders gebruiken

Nederland moet alle zeilen bijzetten om meer zonne-energie op te wekken. Het verwerken van zonnecellen in bijvoorbeeld dakpannen, bomen en kleding is een manier om dit te doen.

Dat vindt lector zonne-energie Karel Spee aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Hij is specialist bij het onderzoeksconsortium Solliance/TNO.

”Ten opzichte van andere landen in Europa loopt Nederland ver achter op de rest’’, zegt Spee. In vergelijking met Duitsland lijkt Nederland nog maar net begonnen met het naar binnenhalen van door wind en zon opgewekte energie.

In Duitsland wordt al 15 procent van het totale energieverbruik uit zon en wind gehaald. In Nederland ligt dat percentage ergens tussen de 4 en 7 procent, schat Spee.

Aantrekkelijker
Ondertussen wordt het financieel aantrekkelijker om zonnepanelen op het dak te schroeven. ”De klassieke zonnepanelen zijn zo rendabel geworden, dat het goedkoper is om die aan te schaffen voor je energieverbruik, dan elektriciteit bij een energiemaatschappij te kopen”, stelt Spee.
Overtollige energie kan nu worden doorgegeven aan die maatschappij, omdat het opslaan ervan nu nog vrij kostbaar is. In de toekomst zullen consumenten met zonnepanelen zelf een batterij vullen voor de eigen behoefte aan elektriciteit.

Voordelen
Dat zonnecellen steeds meer worden geïntegreerd in allerlei artikelen heeft in de ogen van Spee ook andere voordelen. ”Met zonnecellen in dakpannen ben je direct van die lelijke zonnecelconstructies op daken af. Nadeel van geïntegreerde zonnecellen is wel dat ze veelal nog duurder zijn. Het duurt dus wat langer voordat je de investering hebt terugverdiend.”
Grote oppervlaktes beleggen met zonnepanelen gebeurt in Nederland maar weinig, omdat daar weinig ruimte voor is. Daarom moeten we in Nederland inventief zijn om iets te kunnen verdienen aan zonnecellen, aldus Spee.

Nepboom
Zo worden in Nederland proeven gedaan met wegen en fietspaden voorzien van zonnecellen. Zelf is Spee betrokken bij de ontwikkeling van een nepboom die volhangt met flexibele zonnecelblaadjes, ”compleet met de nerfjes zoals op een blad.”

Ook zijn er projecten met zonnecellen op personenauto’s, vrachtwagens en bussen. Het is niet zo dat die voertuigen er direct volledig op kunnen rijden. Maar volgens Spee worden wel de stappen gemaakt om meer uit de zon te halen.

Share